2011. április 19., kedd

Nézz! INK!

Jamin Winans rendező köszönetet mondott a kalózkodásért, miután annak hatására 2009-es INK című filmjének DVD forgalma megnőtt. Köszönjük mi is a kalózoknak, hogy magyar felirat gyártása és megosztás mellett nekünk is lehetővé tették, hogy megtekinthessük ezt a gyöngyszemet. A 2000-es évek egyik legütősebb, nálunk be nem mutatott független filmes fantasy produkciója az INK.


A történet alapvetően két síkon játszódik. Az egy valódi világban zajló családi dráma, melynek főszereplője John, aki egy feleségét gyászoló, stresszes életet élő yuppie. Kislánya, Emma a nagyszülőknél lakik, mivel apját eltiltották tőle. A másik sík egy jók és rosszak harcának színteréül szolgáló sík. A "storyteller" nevű jók szép álmokat adva vigyáznak az emberekre, az "inkubusok" pedig rémálmokkal próbálják az emberi lelkeket megkaparintani, és viszályt szítani. A probléma ott kezdődik, amikor Ink, az egyik párthoz sem tartozó kívülálló "szörnyeteg" elrabolja Emma lelkét, mivel az a belépő az inkubusok táborába. A jók és rosszak összecsapnak, és bár kezdetben azt hinnénk, Emma lelke a tét, később kiviláglik, jók és rosszak nem egyértelműen kategorizálható.

Az első látásra nyers, digitális kamerával forgatott képek élnek a technika lehetőségeivel, ennek köszönhetően a film maximálisan élvezhető vizuális élményt nyújt. A zene egyszerűen szívet tépő, az egy témát variáló zongorajáték hihetetlen ütős, megfelelő hangulatot ad a misztikus jeleneteknek. Az ismeretlen színészek, és a teljesen meseelemekből összeillesztett forgatókönyv csodálatos harmóniát mutat. Winans kis költségvetésből hollywoodi produkciókat megszégyenítő kultfilmet dobott össze. Aki hozzá tud jutni, érdemes megnézni, a borzongás, majd a filmvégi katarzis garantált

Nincsenek megjegyzések: