2011. április 10., vasárnap

Nézz! Filmet!

Hát nagyon régen volt olyan igazán ütős "hú baszki" élményem egy filmmel kapcsolatban.
Na most volt. Itt ülök a gép előtt, és egyszerűen képtelen vagyok magamhoz térni. Utoljára Kim-Ki-Duk Time című filmje, ami hasonló témát feszegetett, és Nolan Mementoja volt rám ilyen hatással.



Az ötlet egyszerű, és érdekes erkölcsi kérdéseket feszeget. A színészek briliánsak, főleg a Hectort játszó színész, egyszerűen frenetikus, ahogy laza idiótából ádáz őrültté vedlik át. A forgatókönyv tökéletes. Az operatőri munka letisztult és kellemes, teljesen thrillerhez méltó képi világot teremt.
És hoyg lehet klisékből egy tökéletes filmet felépíteni? Úgy, hoyg minden meg van benne, ami kell, és amit még Hitchcock apánk tudott. (meztelen) nő, feszültségkeltés, rejtély, kis misztikum, ugyanannyit tudunk, mint a főhős, a voyeur hajlamokra és a férfisovinizmusra épít, és az emberek a sors irányíthatatlansága ellenére cselekszenek, mert azt hiszik, tudnak irányítani. No hát ilyen egy tökéletes film.

No de hogy legyen ellenpont, íme egy olyan kritika, ami teljesen lehúzza a filmet:
http://kultblog.hu/archives/2009/06/05/Egy_rossz_spanyol_film_Los_cronocrimenes/

1 megjegyzés:

Ab írta...

Én most a balfék körzet cimű spanyol sorozatra vagyok rákattanva. Könnyű, kellemes, vicces, lehet rajta röhögni, komoly is, brutálisan jó zenék vannak benne, szóval bejövős.